Gjemmer du en mat-skatt for katten din? Løfter sløret om 24/7 kattemat tilgjengelighet

Er du en av de mange katteeiere som alltid har mat tilgjengelig for katten din? Kanskje du fyller skålen med tørrfôr hver morgen og lar den stå fremme hele dagen? Eller kanskje du gir katten våtfôr flere ganger om dagen? Uansett hvilken metode du bruker, så er det viktig å forstå kattens naturlige behov og tilpasse fôringen deretter.

Katter, i motsetning til mennesker, er utviklet til å spise ofte og lite gjennom dagen. Dette er en overlevingsstrategi som stammer fra deres forfedre i naturen. Byttedyrene de jaktet på var små og ikke alltid lett tilgjengelige, så kattene lærte å spise når de kunne og lagre energien for senere behov. Denne naturlige adferden kan fortsatt sees hos dagens tamkatter.

Dersom du har muligheten til å gi katten flere små måltider om dagen, vil det etterligne deres naturlige spisevaner og være gunstig for deres velvære. Dette kan være spesielt relevant dersom du gir katten våtfôr, da dette har en tendens til å tørke ut og miste smak raskt. Hvis livsstilen din tillater det, kan du prøve å dele opp kattens porsjon i flere små måltider i løpet av dagen.

Men hva om du gir katten tørrfôr og din livsstil ikke passer til hyppig fôring? I slike tilfeller er det viktig å merke seg at katter kan tilpasses forskjellige rutiner når det kommer til fôring. Katter er gode til å regulere sitt matinntak, og for de fleste katter vil to måltider om dagen være tilstrekkelig. Det er viktig at du gir dem riktig mengde mat i hvert måltid, slik at de får de nødvendige næringsstoffene de trenger.

Tilgjengelighet av mat hele tiden – en fordeler og ulemper

Nå som vi har diskutert kattens naturlige spisevaner, la oss ta en nærmere titt på konseptet med å ha mat tilgjengelig hele tiden. Noen katteeiere velger å fylle opp skålen med tørrfôr og lar katten spise når den føler for det. Dette kalles «free-feeding» eller «ad-libitum feeding». Det finnes fordeler og ulemper med denne tilnærmingen.

En av fordelene ved å ha mat tilgjengelig hele tiden er at katten kan regulere sitt eget inntak og spise når den er sulten. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har en travel timeplan eller hvis katten din er en småspiser som liker å munch litt av gangen. Det kan også redusere risikoen for at katten blir dehydrert hvis du hovedsakelig gir tørrfôr, da katter ofte får i seg mye væske gjennom fôret.

Men det er også ulemper med å ha mat tilgjengelig hele tiden. Noen katter har en tendens til å overspise når de har ubegrenset tilgang til mat. Dette kan føre til overvekt og relaterte helseproblemer. Det kan også være vanskeligere å kontrollere mengden mat katten din spiser hvis du ikke har en klar oversikt over hvor mye den konsumerer.

Så hva er svaret på spørsmålet: «Skal katter ha mat tilgjengelig hele tiden?» Som med de fleste ting, finnes det ikke en one-size-fits-all løsning. Det avhenger av kattens individuelle behov og din egen livsstil.

Hvis du tror at det å ha mat tilgjengelig hele tiden er den beste løsningen for deg og katten din, er det viktig å ta nødvendige forholdsregler. Pass på å velge et kvalitetsfôr som oppfyller kattens ernæringsbehov og begrens mengden mat for å unngå overvekt. Du bør også plassere skålen et sted hvor katten kan spise uforstyrret og uten stress.

Å gi katten din flere små måltider om dagen kan også være en god tilnærming, spesielt hvis du gir våtfôr. Dette vil etterligne kattens naturlige spisevaner og sikre at de får den nødvendige fuktigheten i kosten.

Du kan lese mer om dette emnet på denne bloggposten på Glakatt.no.

Passe godt på katten din

Uansett hva du velger når det kommer til kattemat tilgjengelighet, er det viktig å passe godt på katten din. Overvekt og underernæring er begge vanlige helseproblemer hos katter, og det er viktig å sikre at de får riktig mengde mat og næringsstoffer de trenger.

Snakk gjerne med veterinæren din for å få råd og veiledning basert på din katts individuelle behov. De vil kunne gi deg råd om passende porsjonsstørrelser, fôrtyper og hvor mange måltider per dag som passer best for katten din.

Ved å forstå kattens naturlige spisevaner og tilpasse fôringen deretter, kan du bidra til å sikre en sunn og tilfreds katt.