Viktigheten av regelmessige veterinærbesøk for katten din – hvor ofte bør du ta den til sjekk?

Som katteeier ønsker du det beste for din firbente venn, og en viktig del av å sørge for kattens helse og velvære er å ta den med jevne mellomrom til veterinæren for grundig helsesjekk. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvorfor regelmessige veterinærbesøk er viktige for katter, og hvor ofte du bør ta katten din til sjekk.

En gang i året er minimum

Vi anbefaler at katter får helsesjekk minimum en gang i året. Dette gjelder uansett om katten er innendørs eller utendørs, og uavhengig av om den virker frisk. Selv om katten din ser frisk ut, kan det være utfordringer eller sykdommer som ikke er synlige med det blotte øye.

Under et typisk helsesjekk vil veterinæren utføre en kontroll av katten fra nese til hale. Dette inkluderer en generell undersøkelse av kattens fysiske tilstand, lytting på hjerte og lunger, sjekking av tenner og tannkjøtt, samt palpering av buken for å sjekke for eventuelle unormale knuter eller hevelser.

Her er noen av de viktigste punktene som blir sjekket under et veterinærbesøk:

  • Vekt og kroppskondisjon
  • Hud og pels
  • Øyne, ører og nese
  • Tenner og tannkjøtt
  • Hjerte og lunger
  • Buken
  • Bevegelighet og ledd
  • Kjønnsorganer (ved behov)
  • Parasitter (f.eks. lopper og flått)
  • Vaksinasjoner

Disse sjekkpunktene kan variere noe avhengig av kattens alder og helsestatus, men generelt sett er veterinærbesøket en omfattende undersøkelse som gir en god oversikt over kattens helsetilstand.

Hyppigere besøk for eldre katter

Som katter blir eldre, øker risikoen for å utvikle lidelser og sykdommer. Derfor anbefaler vi at eldre katter får hyppigere veterinærbesøk enn en gang i året. Fra fylte sju år regnes katter som «godt voksne» eller eldre, og det er da viktig å være ekstra oppmerksom på deres helse.

Eldre katter kan ha spesifikke helseutfordringer som krever ekstra oppfølging. Dette kan inkludere problemer med ledd og bevegelighet, nyre- eller leverproblemer, samt økende risiko for utvikling av kreft. Ved hyppigere veterinærbesøk kan slike utfordringer oppdages og behandles tidligere, noe som ofte gir bedre prognoser og livskvalitet for katten.

Vi anbefaler derfor at eldre katter får helsesjekk minst to ganger i året. Veterinæren kan da følge med på eventuelle endringer over tid og tilpasse behandlingen og rådene deretter.

Hvor ofte skal katten til veterinær?

Dersom du ønsker mer informasjon om hvor ofte du bør ta katten din til veterinær, anbefaler vi at du leser vår bloggpost «Hvor ofte skal katten til veterinær?» på Glakatt.no. Der finner du nyttige tips og råd basert på den nyeste forskningen og anbefalingene fra eksperter.

Det er viktig å huske at regelmessige veterinærbesøk ikke bare handler om å oppdage og behandle sykdommer, men også å forebygge dem. Veterinæren kan gi råd om ernæring, vaksinasjon og forebyggende tiltak mot parasitter, samt hjelpe til med å opprettholde en sunn vekt og fysisk aktivitet hos katten din.

Pass godt på katten din!

Avslutningsvis oppfordrer vi deg til å ta ansvar for kattens helse og velvære ved å sikre regelmessige veterinærbesøk. Ved å være proaktiv og følge anbefalingene for helsesjekk, kan du bidra til at katten din får et langt og sunt liv.

Husk også å følge opp med eventuelle råd og behandlinger som veterinæren gir under besøket. Ta vare på kattens fysiske og mentale helse ved å gi den et trygt og omsorgsfullt miljø hvor dens behov blir ivaretatt.