Skal man gi katter dusj eller ikke? En guide for katteeiere!

Katten er renslig og trenger derfor vanligvis aldri å bades. Det er lurt å børste katten jevnlig, spesielt i røyteperiodene. Katter røyter om våren og høsten. Når katten steller seg, slikker den i seg løse hår som danner hårballer i fordøyelsessystemet.

Det er et velkjent faktum at katter er utrolig flinke til å holde seg rene. Den bruker mye tid på å stelle pelsen sin og sørge for at den alltid ser perfekt ut. Men betyr dette at du aldri trenger å gi katten din en dusj?

Hvorfor trenger katter ikke å dusje?

La oss starte med å se nærmere på hvorfor katter generelt ikke behøver dusj. Som nevnt tidligere, er katter ekstremt renslige dyr. De bruker mye tid på å vaske seg selv ved hjelp av tungen og potene. Denne egenpleien er nok til å holde dem rene og friske i det daglige.

En av grunnene til at katter ikke trenger å dusje er at de har naturlige oljer i pelsen som gjør den vannavvisende. Ved å vaske seg selv, fordeler katten disse oljene jevnt over pelsen og opprettholder en sunn balanse. Dersom katten blir badet for ofte, kan det føre til at de naturlige oljene blir fjernet og pelsen blir tørr og sprø.

En annen faktor som spiller inn er at katter generelt har en lav toleranse for vann. De fleste katter liker ikke å bli dyppet i vann og vil gjøre alt de kan for å unngå det. Dusjing kan derfor være en stressende opplevelse for katten og skape negative assosiasjoner.

Finnes det unntak?

Selv om de fleste katter ikke trenger å dusjes, finnes det tilfeller der det kan være nødvendig eller ønskelig å gi katten en dusj. Noen katter kan for eksempel få problemer med pelsen som krever ekstra innsats.

Langhårede raser kan være mer utsatt for floker og sammenfiltringer i pelsen. I slike tilfeller kan det være nødvendig å gi katten en mild sjampo og balsam for å lette på flokene. Det er viktig å bruke produkter som er spesielt laget for katter, da vanlige sjampoer kan være for sterke og skade kattens hud og pels.

Katter som har blitt eksponert for giftige stoffer eller som har kommet seg ut i søle og skitt, kan også trenge en dusj for å fjerne eventuelle giftstoffer eller urenheter fra pelsen. Igjen er det viktig å bruke milde produkter som er trygge for katten.

Hvordan dusje en katt?

Dersom det er nødvendig å gi katten din en dusj, er det viktig å gjøre det på en forsiktig og trygg måte for å unngå stress og ubehag for katten. Her er noen tips for å gjøre selve dusjingen så behagelig som mulig:

  1. Forberedelse: Sett frem alt du trenger før du begynner dusjingen. Dette inkluderer en mild kattesjampo, et håndkle, en vaskekanne eller dusjsslange, og snacks eller godbiter som belønning.
  2. Stillhet og ro: Finn et rolig sted, helst på et bad eller et rom med lett rengjørbart gulv. Sørg for at det er minimal støy og forstyrrelser som kan skremme katten.
  3. Vannmengde: Fyll vaskekanne eller bruk dusjsslange med lunken vann. Pass på at vannet ikke er for varmt eller kaldt, da dette kan skremme eller skade katten.
  4. Riktig grep: Ha en fast, men forsiktig hånd når du løfter katten inn i vannet. Hold den trygt og stødig slik at den ikke sklir eller føler seg utrygg.
  5. Såpe og skylling: Påfør den milde kattesjampoen forsiktig på kattens pels, og masser den inn med lette bevegelser. Pass på at du unngår øynene, ørene og munnen. Skyll deretter grundig med lunkent vann for å fjerne all såpe.
  6. Tørking og belønning: Etter dusjen, pakk katten inn i et mykt håndkle og tørk forsiktig. Gi den deretter masse kjærlighet og godbiter som belønning for den gode oppførselen.

For mer detaljert informasjon om dusjing av katter, kan du lese bloggposten «Skal man dusje katter?» på vår nettside https://glakatt.no/skal-man-dusje-katter.

Oppfordring til å passe godt på katten din

Selv om dusjing normalt sett ikke er nødvendig for katter, er det viktig å følge med på kattens generelle helse og velvære. Børsting av pelsen jevnlig, spesielt i røyteperiodene, vil bidra til å redusere mengden løse hår og forebygge dannelse av hårballer.

Husk også å gi katten et balansert kosthold, tilgang til rent vann og regelmessig veterinærsjekk for å sikre at den er i god form. Pass godt på din kjære katt og gi den den omsorg og kjærlighet den fortjener!