Fjerner kattens badevaner: Hvor ofte er det egentlig nødvendig å dusje?

Katten er renslig og trenger derfor vanligvis aldri å bades. Det er lurt å børste katten jevnlig, spesielt i røyteperiodene. Katter røyter om våren og høsten. Når katten steller seg, slikker den i seg løse hår som danner hårballer i fordøyelsessystemet.

Den naturlige rensligheten hos katter

Katter er kjent for å være renslige dyr. De bruker mye tid på egenpleie, og dette inkluderer både vasking og vedlikehold av pelsen. Katten har et utrolig smidig skjelettssystem, og de fleste kan vaske seg helt ren på egen hånd. Ved hjelp av tungens skarpe papiller og spytt kan katten fjerne smuss og urenheter fra pelsen sin.

Det er også verdt å merke seg at katten har en naturlig balanse i huden sin. Hyppig bading kan forstyrre denne balansen og føre til hudproblemer som tørrhet eller irritasjon. Derfor er det generelt anbefalt å unngå å bade katter med mindre det er absolutt nødvendig, for eksempel hvis de har kommet i kontakt med giftige stoffer eller har utviklet en alvorlig hudinfeksjon.

Børsting er essensielt

For å opprettholde en sunn og flott pels hos katter, er regelmessig børsting et viktig tiltak. Katter røyter, spesielt om våren og høsten, når de tilpasser seg de skiftende årstidene. Røytingen kan være utfordrende både for katten og eieren. Ved å børste katten jevnlig, kan du bidra til å fjerne løse hår og redusere antall hårballer som dannes i fordøyelsessystemet.

Børsting av kattens pels har flere fordeler. Det fjerner ikke bare dødt hår, men det stimulerer også blodsirkulasjonen i huden og fjerner eventuell skitt eller smuss som har samlet seg. Dette kan være spesielt nyttig for katter med lang pels, da de har større sjanse for å få floker.

En annen fordel med jevnlig børsting er at du får mulighet til å sjekke kattens hud og pels grundig. Hvis du oppdager uvanlige klumper, sår eller tegn på irritasjon, kan du ta kontakt med veterinæren så tidlig som mulig for å få råd og behandling.

Hvorfor unngå overdreven bading?

Som nevnt tidligere, er katter utstyrt med en naturlig evne til å rense seg selv. Derfor er overdreven bading vanligvis unødvendig og potensielt skadelig for katten. Når du bader en katt, blir den renset for sitt eget naturlige beskyttelseslag, og det kan ta lang tid før dette laget er fullt restituert.

Dessuten kan overdreven bruk av sjampo og såpe føre til uttørking av huden og irritasjon. Katter har en tynnere og mer følsom hud enn mennesker, så det er viktig å være forsiktig med hvilke produkter du bruker på dem. Hvis du likevel finner det nødvendig å bade katten din, sørg for å bruke et mildt katteshampoo som er spesielt formulert for katter. Unngå å bruke menneskelige produkter eller sterke kjemikalier.

Et annet aspekt ved overdreven bading er stresset det kan påføre katten. Katter er generelt ikke glade i vann og kan oppleve bading som traumatiserende. Det er derfor viktig å gjøre det til en behagelig opplevelse ved å bruke stillestående vann på en varm temperatur og berolige katten underveis. I tillegg er det viktig å tørke katten helt etter bading for å unngå fuktrelaterte problemer, som for eksempel kulde og hypotermi.

Hvor ofte skal man dusje katten?

Som nevnt tidligere trenger katter vanligvis ikke å bades, men det finnes noen unntak. Hvis katten din har kommet i direkte kontakt med giftige stoffer, som for eksempel olje eller plantevernmidler, må du umiddelbart skylle av stoffet for å forhindre skade på huden og inntak gjennom slikking. I slike tilfeller bør du kontakte veterinæren for veiledning om riktig håndtering.

Et annet unntak kan være hvis katten lider av en alvorlig hudinfeksjon eller har en spesifikk medisinsk tilstand som krever hyppig bading. I disse tilfellene vil veterinæren din gi deg råd om hvordan du skal gå frem for å opprettholde kattens helse og velvære.

For å oppsummere: vanlige huskatter trenger normalt sett ikke å bades. De er i stand til å opprettholde en ren og sunn pels ved hjelp av egenpleie, kombinert med regelmessig børsting fra eieren. For mer informasjon om kattenes hygiene og velvære, anbefaler vi deg å lese den informative blogg posten «Hvor ofte skal man dusje katten?» fra Glakatt.no. Pass godt på katten din og vær oppmerksom på endringer i dens helse, slik at du kan reagere raskt og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig!