10 ting som katter ikke tåler – Pass på at du unngår disse!

Katter er kjent for å være nysgjerrige og eventyrlystne skapninger, og som katteeiere er det vår plikt å sørge for at de trives og er trygge. En viktig del av å ta vare på katten din er å være klar over hva slags mat og stoffer som kan være farlig for dem. Her ser vi på noen av dem:

Løk og hvitløk

Løk, hvitløk, sjalottløk og vårløk kan skade katters røde blodceller og føre til anemi. Det kan også forårsake oppkast, diaré og magesmerter hos katter. Derfor er det viktig å unngå å gi kattene dine mat som inneholder disse ingrediensene.

Råe egg, rått kjøtt og bein

Rå egg kan gi katter salmonellaforgiftning, mens rått kjøtt og bein kan utgjøre en kvelningsfare eller forårsake alvorlige indre skader. Det er best å holde kattene dine unna disse matvarene for å sikre deres helse og sikkerhet.

Sjokolade og Koffein

Sjokolade og koffein inneholder stoffer som er giftige for katter. Disse stimulerende midlene kan påvirke kattens nervesystem og hjerte. Symptomene varierer fra oppkast og diaré til skjelvinger og i alvorlige tilfeller kan det føre til hjerteinfarkt. Derfor bør du aldri gi katten din sjokolade eller noe som inneholder koffein.

Alkohol og rå gjærdeig

Alkohol er svært giftig for katter og kan forårsake alvorlig forgiftning. Selv små mengder kan være farlig. Rå gjærdeig er også farlig for katter, da gjæren kan utvide seg i magen og forårsake oppblåsthet og smerte. Hold derfor kattene dine unna alkohol og rå gjærdeig.

Melk og melkeprodukter

Mange tror at katter elsker melk, men faktum er at de fleste katter er laktoseintolerante. De mangler det nødvendige enzymet for å fordøye laktosen i melken, og det kan føre til mageproblemer som oppkast og diaré. Gi heller katten din spesialisert kattemat som er tilpasset deres behov.

Druer og rosiner

Druer og rosiner kan forårsake nyresvikt hos katter. Selv små mengder kan være farlige, og symptomene kan inkludere oppkast, diaré, slapphet og mangel på appetitt. Pass derfor på at katten din ikke får tilgang til druer eller rosiner.

Hundefôr

Hundefôr er ikke egnet for katter da det ikke inneholder alle de nødvendige næringsstoffene som katter trenger. Katter er kjøttetere, og ernæringsbehovene deres er forskjellige fra hunder. Sørg for å gi katten din et balansert kosthold som er spesielt formulert for katter.

Unngå at katter får i seg uegnet fôr

Det er viktig å være oppmerksom på hva slags mat katten din får i seg. Gi den sunn og riktig mat som gir alle nødvendige næringsstoffer. Katter har spesifikke ernæringsbehov og bør få mat som er tilpasset deres art. For å lære mer om hva katter ikke tåler, kan du lese vår blogg post: Hva er det katter ikke tåler?.

Som ansvarlige katteeiere er det vårt ansvar å passe godt på kattene våre. Ved å være oppmerksom på hva slags mat og stoffer kattene ikke tåler, kan vi sikre at de holder seg sunne og trygge. Ta vare på katten din ved å gi den et balansert kosthold og unngå mat og stoffer som kan være skadelige. Husk å kontakte en veterinær hvis du er usikker på hva som er trygt for katten din. Med litt omsorg og kunnskap kan du nyte mange lykkelige stunder med din firbente venn.