Hemmeligheter på toalettet: Når katten vår insisterer på å følge oss dit!

Har du noen gang opplevd at katten din insisterer på å følge deg inn på badet? Du er ikke alene. Mange katteeiere har opplevd denne nysgjerrige oppførselen hos kattene sine, og lurt på hva det egentlig betyr. Ifølge Catster viser slik oppførsel at katten er interessert i deg og hva du finner på, og vil være der du er. Dette er en form for å uttrykke kjærlighet. Badet er i så måte inget unntak. Når katten blir med inn på do, kan det være så enkelt som at katten vil omgås med deg – fordi den elsker deg! (Catster, 2021).

En av grunnene til at katten din ønsker å følge etter deg på toalettet kan være at den ønsker å opprettholde sosial kontakt med deg. Katter er naturlig nysgjerrige vesener og ønsker å være en del av flokken sin, inkludert deg som eieren. I tillegg er det også et sted hvor katten kan få litt privatliv og slappe av uten forstyrrelser. Badet kan være et rolig sted hvor katten kan nyte selskapet ditt samtidig som den får litt tid for seg selv.

Det er også verdt å merke seg at katter er naturlig territoriale dyr. Ved å følge etter deg inn på toalettet kan katten markere området som sitt eget. Urinmarkering er en måte for katter å kommunisere med hverandre, og katten din kan ønske å gjøre det samme med deg. Ved å etterlate duftmarkeringer, kan katten føle seg tryggere og mer komfortabel i badeområdet.

Den vitenskapelige forklaringen

Det er også en vitenskapelig forklaring på hvorfor katter liker å følge etter oss på do. Ifølge et studie publisert i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science, har katter utviklet en evne til å forstå menneskelig språk og oppførsel i mye større grad enn tidligere antatt (Hall et al., 2020). Dette innebærer at katten din kan tolke bevegelsen du gjør mot badet som en indikasjon på at du skal utføre noe der.

Studien viser også at katter er flinke til å lese kroppsbevegelser, spesielt hos sine omsorgspersoner. Katter kan oppfatte små endringer i holdning og bevegelse, og tolke det som en indikasjon på hva som vil skje videre. Så når du reiser deg fra sofaen og går mot badet, kan katten din tolke dette som et tegn på at du skal utføre en handling der, og dermed følge etter deg for å se hva som skjer.

Hva betyr det egentlig?

Så hva betyr det når katten følger oss inn på toalettet? Det er ikke enkelt å gi et enkelt svar, da katter er komplekse vesener med ulike personligheter og behov. Men hovedsakelig viser denne oppførselen at katten ønsker å være nær deg, involvere seg i det du gjør, og opprettholde sosial kontakt.

Dersom du ønsker å lære mer om katters oppførsel generelt, og hvorfor de følger etter oss på do spesifikt, anbefaler vi å lese blogginnlegget «Hva betyr det når en katt følger oss på do?» fra Glakatt.no. Der får du mer utfyllende informasjon om dette fascinerende fenomenet.

Avslutningsvis er det viktig å huske at katter er individuelle skapninger med ulike behov og preferanser. Noen katter vil alltid insistere på å følge etter deg på do, mens andre katter kan være mer reserverte i sin oppførsel. Uansett hvordan din katt oppfører seg, er det viktig å respektere dens behov og gi den nok kjærlighet og omsorg.

Så neste gang katten din insisterer på å følge deg inn på badet, husk at det er et tegn på kjærlighet og interesse. Ta vare på din firbente venn og gi den den oppmerksomheten den fortjener!

Pass godt på katten din! 🙂

– Din hjelpsomme katt-ekspert