Skal man dusje katter?

I følge eksperter og veterinærer er det generelt sett ikke nødvendig å dusje en katt. Katten er naturlig renslig og klarer selv å holde pelsen sin i god stand. Den bruker mye tid på å stelle seg ved å slikke seg, og dette hjelper med å fjerne løse hår og smuss fra pelsen.

Det finnes imidlertid noen situasjoner hvor det kan være nødvendig å gi katten en dusj. For eksempel hvis katten har fått noe sølete eller giftig stoff på pelsen som den ikke klarer å bli kvitt selv. I slike tilfeller kan det være hensiktsmessig å gi katten en grundig rengjøring.

Røyteperioder

En av de viktigste grunnene til å ikke dusje katter er at de røyter. Katter har røyteperioder om våren og høsten, hvor de feller mye hår. Når katten steller seg, slikker den i seg løse hår som deretter danner hårballer i fordøyelsessystemet. Ved å børste katten jevnlig, spesielt i disse periodene, kan man hjelpe den med å fjerne løse hår og redusere risikoen for hårballer.

Både korthårede og langhårede katter kan dra nytte av regelmessig børsting. En børste spesielt laget for katter vil bidra til å fjerne løse hår og stimulere huden. Dette vil også bidra til å redusere mengden hår som havner på møbler og klær.

Ofte stilte spørsmål om å dusje katter:

Hvordan vet jeg om katten min trenger et bad?

Dersom katten har fått sølete eller giftige stoffer på pelsen som den ikke klarer å fjerne selv, kan det være nødvendig å gi den en dusj. Det kan også være behov for et bad i tilfeller der katten har hudproblemer eller lopper.

Hvordan skal jeg dusje katten min?

Det er viktig å bruke et mildt og skånsomt katte-sjampo. Før du starter dusjingen, bør du børste katten godt for å fjerne eventuelle løse hår. Sørg for å holde kattens hode over vannet og bruk lunkent vann. Vær forsiktig og unngå å få såpe i øynene eller ørene på katten. Etterpå bør du tørke katten grundig med et håndkle og sørge for at den får tørke ordentlig.

Hvor ofte bør jeg bade katten min?

Som nevnt tidligere, er det vanligvis ikke nødvendig å bade en katt. De klarer å holde pelsen sin ren selv. Hvis katten din av en eller annen grunn må bades, bør det begrenses til sjeldne tilfeller. Overdrevet bading kan føre til at kattens naturlige oljer blir fjernet fra pelsen, noe som kan føre til problemer med hud og pels.