Hva er det katter ikke tåler?

Har du noen gang lurt på hva slags matvarer og ingredienser katter ikke tåler? Det er viktig å være klar over at noen matvarer som er trygge for mennesker, kan være farlige eller til og med dødelige for katter. Her ser vi på noen av dem:

Løk og hvitløk

Løk, hvitløk, sjalottløk og vårløk kan skade katters røde blodceller og føre til anemi. Det anbefales å unngå å gi katter mat som inneholder løk eller hvitløk.

Råe egg, rått kjøtt og bein

Katter kan være utsatt for bakterier som finnes i råe egg, rått kjøtt og bein. Disse kan føre til mageproblemer og potensielt føre til infeksjoner. Det anbefales å tilberede maten grundig før du gir den til katten din.

Sjokolade og Koffein

Sjokolade og koffein inneholder stoffer som er giftige for katter. Disse kan føre til symptomer som oppkast, diaré, hjerteproblemer og i verste fall være livstruende. Hold derfor alltid sjokolade og koffeinholdige produkter utenfor rekkevidde for katten din.

Alkohol og rå gjærdeig

Alkohol og rå gjærdeig er farlig for katter. Alkohol kan føre til alkoholforgiftning, mens rå gjærdeig kan utvide seg i kattens mage og skape ubehagelige symptomer som oppblåsthet og smerte.

Melk og melkeprodukter

Det er en vanlig misforståelse at katter elsker melk, men mange katter tåler ikke melk og melkeprodukter. Katter mangler ofte enzymet som bryter ned laktose, noe som kan føre til diaré og ubehagelige mageproblemer.

Druer og rosiner

Druer og rosiner kan være farlige for katter og kan føre til nyresvikt. Selv små mengder av disse fruktene bør unngås å bli gitt til katter.

Hundefôr

Å gi katter hundefôr kan være skadelig da katter har spesifikke ernæringsmessige behov som hundefôr ikke dekker. Sørg for å velge fôr som er spesielt formulert for katter.

Unngå at katter får i seg uegnet fôr

Det er viktig å være forsiktig med hva du gir katten din. Les alltid ingredienslisten på kattemat og unngå å gi dem mat som inneholder ingredienser de ikke tåler. Dersom du er usikker på hva som er trygt for katten din, bør du kontakte veterinæren din for råd og veiledning.

FAQ: Hva er det katter ikke tåler?

Hva skjer hvis katter spiser løk eller hvitløk?

Når katter spiser løk eller hvitløk kan det skade deres røde blodceller og føre til anemi. Det er best å unngå å gi katter mat som inneholder disse ingrediensene.

Kan katter spise sjokolade?

Nei, katter skal ikke spise sjokolade. Sjokolade inneholder stoffer som er giftige for katter og kan føre til alvorlige helseproblemer.

Hvorfor kan ikke katter drikke melk?

Mange katter tåler ikke laktose, som er et sukkerstoff i melk. Katter mangler ofte enzymet som bryter ned laktose, og dette kan føre til diaré og mageproblemer.

Hva bør jeg gjøre hvis katten min har spist noe den ikke tåler?

Dersom katten din har spist noe den ikke tåler eller du er usikker på om noe den har spist er farlig, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart for råd og veiledning. De kan gi deg instruksjoner om hva du bør gjøre.